Jak získat VÍZA DO VIETNAMU? E-vízum od roku 2017 🛂

levna-viza-vietnam

Vzor vietnamského víza


Nejlevnější turistické vízum do Vietnamu (VOA a E-víza).


Pokud chcete jako turista navštívit Vietnam, potřebujete vietnamské vízum
, jinak nebudete vpuštěni do země. Víza do Vietnamu pořídíte nejlevněji a nejrychleji na internetu – nyní 2 nejvhodnější možnosti pro turisty: Víza po příletu (Visa on arrival „VOA“) a nově od 1.2.2017 E-víza (jednovstupová víza s dobou pobytu do 30 dnů).

E-víza do 30 dní pobytu s jedním vstupem od 1.února 2017.


Od 1. února 2017
byla zavedena možnost získání elektronického víza (E-visa) pouhým emailem po vyplnění online formuláře. Tento postup sjednání e-víza platí jen pro jednovstupová víza s dobou pobytu do 30 dnů (25 Usd) a bude pro 40 vybraných zemí (včetně České a Slovenské republiky), bude platný po dobu 2 let a následně bude vyhodnocen.
Toto e-vízum si lze již vyřídit zde icon-angle-double-right www.immigration.gov.vn (oficiální web k vyřízení e-víza, potvrzený vietnamským ministerstvem kultury, sportu a turismu).

Ostrov Phu Quoc v jižním Vietnamu – na Phu Quoc můžete vstoupit bezvízově a to na 30 dnů za turistickým účelem. Turisté musí přicestovat přes mezinárodní hraniční přechod a stejně tak vycestovat. Nelze tedy bezvízově vstoupit na Phu Quoc a pak cestovat dále po Vietnamu (info z portálu MZV).

Bez víza do Vietnamuvstoupit můžou na určitou dobu jen obyvatele států, které jsou členy společenství ASEAN a těchto dalších zemí světa. V dohledné době Vietnam plánuje zrušit víza i pro další země. V roce 2017 však stále platí pro Čechy vízová povinnost.

V roce 2017 můžete vstoupit do Vietnamu nadále díky zakoupení schvalovacího dopisu online.

Jak získat schvalovací dopis a víza po příletu ve Vietnamu, čtěte níže icon-angle-double-down

 

.


Vietnam nabízí 4 typy turistických víz v roce 2016/2017:


1. VÍZUM KE VSTUPU NA 1 MĚSÍC

– jednovstupové za 25 USD/1 osoba (do Vietnamu můžete vstoupit či opustit ho jen jednou)
– toto vízum lze od 1.2.2017 vyřídit jako E-vízum na adrese www.immigration.gov.vn

2. VÍZUM KE VSTUPU NA 1 MĚSÍC

– vícevstupové za 50 USD / 1 osoba (do Vietnamu můžete vstoupit či opustit ho několikrát)
– musíte mít schvalovací dopis

3. VÍZUM KE VSTUPU NA 3 MĚSÍCE (90 dní)

– jednovstupové za 25 USD / 1 osoba (do Vietnamu můžete vstoupit či opustit ho jen jednou)
– musíte mít schvalovací dopis

4. VÍZUM KE VSTUPU NA 3 MĚSÍCE (85 – 87 dní)

– vícevstupové za 50 USD / 1 osoba (do Vietnamu můžete vstoupit či opustit ho několikrát)
– musíte mít schvalovací dopis

25. 8. 2016 – Vietnam zavedl tur.víza na 1 rok pro občany USA:
– cena 135 USD, cestovatel musí opustit Vietnam každé 3 měsíce

Aktualizováno 18. 2. 2017.

.


Víza do Vietnamu můžete získat těmito 3 způsoby:


1. Na velvyslanectví Vietnamu v Praze


Nedoporučuji – ztrácíte čas a zbytečně zaplatíte o cca 2 000,- Kč více, po obdržení však máte jistotu vstupu do Vietnamu. Adresa:  Plzeňská 214/2578, Praha 5, více info a kontakty

2. E-vízum s délkou pobytu do 30 dnů (jednovstupová, 25 Usd)


Novinka od 1.2.2017.
Platí jen na jeden vstup do Vietnamu s délkou pobytu do 30 dnů. Na tato víza můžete přijet do Vietnamu i po zemi na některý z příhraničních přechodů a nebo i na lodi a samozřejmě přiletět na mezinárodní vietnamská letiště. Tento postup platí pro 40 vybraných států včetně České a Slovenské republiky. Při tomto postupu se nevyřizuje a neplatí žádný zvací dopis. Vízum vyřídíte zde: www.immigration.gov.vn. Při vyplňování žádosti se nahrává do formuláře fotka z pasu (4×6 cm, bílé pozadí, bez brýlí na obličeji) a také naskenovaná celá stránka z pasu kde je fotka a další informace. Platba se provádí online. V případě jakéhokoli problému či dotazu, je i možnost pomoci na této stránce.

  1. Vyplníte formulář + nahrajete fotky
  2. Obdržíte kód dokumentu k vašemu vízu a zaplatíte online
  3. Do 3 dnů na váš zadaný e-mail dostanete informaci o vaší žádosti
  4. Použijete obdržený kód, email a datum vašeho narození na webu (E-visa search) a vízum si vytisknete

3. Online na internetu tzv. víza po příletu (Visa on arrival, VOA)


Doporučuji využít ověřených služeb prodejců nejlépe na Cheapvietnamvisa.net nebo Vietnamvisaprovider.com, abyste obdrželi vietnamská víza po příletu, musíte dostat tzv.„Approval letter“ schvalovací dopis. Razítko do pasu s vízem dostanete až po příletu na letišti ve Vietnamu. Schvalovací dopis si zakoupíte u některé z těchto společností, jistotu získání víza však máte až na letišti ve Vietnamu). Příletová víza platí v případě, že do Vietnamu (Hanoj, Ho Či Minovo město, Da Nang) přiletíte letadlem, pokud přijedete ze sousední země např. autobusem či na motorce, tato víza neplatí. Osobně jsem využil služeb společnosti Cheapvietnamvisa.net bez jakéhokoli problému a vím i o dalších lidech, kteří tuto společnost také využili. Ani s jednou z uvedených společností nespolupracuji, pokud byste řešili nějaký problém či dotaz musíte kontaktovat tyto společnosti.

airbnb-hanoj-vietnam-banner2


Jak postupovat při žádání víza po příletu (Visa on arrival „VOA“):


1. U online prodejců vyplníte na jejich webu formulář s údaji o vás, vstupu, době pobytu, účelu, atd…. Jen několik údajů, nic složitého a vyplní ho téměř každý, kdo ovládá alespoň trochu anglický jazyk.
Označení vietnamských víz: DL – turistická víza / DN – obchodní víza.

2. Poté platební kartou či platbou přes Paypal zaplatíte poplatek za „Approval letter“ (schvalovací dopis) dle toho, jaký typ vietnamského víza jste si vybrali. Společnosti mají uvedený ceníky na webu.

3. Následně by vám měl přibližně do 2 dnů dorazit emailem tzv. „Approval letter“ (schvalovací dopis) – vytiskněte si ho 2x a společně s 2 fotkami pasového formátu předložíte po příletu na vietnamské letišti v imigrační kanceláři. V dopisu budou uvedeni i jiní lidé, toho si nemusíte všímat. Může se stát, že email se schvalovacím dopisem vám spadne do složky SPAM, doporučuji kontrolovat i tuto složku!

4. Společně se schvalovacím dopisem musíte ještě vyplnit jednoduchý vstupní formulář do Vietnamu a přiložit fotku pasového formátu. Tento formulář můžete také dostat v letadle před přistáním ve Vietnamu a nebo na letišti ve Vietnamu. Pokud chcete ušetřit pár minut času, stáhněte si ho zde a vyplňte, viz.níže odkaz ke stažení. Rozměr fotky k formuláři má být 4×6 cm (tyto rozměry prý ale nikdo přesně neřeší, raději však dodržte tento formát).

> STÁHNOUT VSTUPNÍ FORMULÁŘ PRO PŘÍLETOVÁ VÍZA DO VIETNAMU <


5. Vytiskněte si schvalovací dopis (2x) a formulář pro příletová víza (2x)
si společně s dvěma fotkami přibalte do batohu a můžete letět.

.


Po příletu do Vietnamu:


Až přiletíte do Vietnamu jděte do imigrační kanceláře (imigrační na letišti v Hanoji a imigrační na letišti v Ho Či Minově městě), předložte schvalovací dopis a vyplněný formulář s 2 fotkami + cestovní pas. Pošlou vás poté pravděpodobně k dalšímu okénku zaplatit za typ vietnamského víza jaký jste si vybrali (připravte si raději přesnou hotovost, dolary nebo dongy). Chvíli vyčkejte a následně obdržíte vietnamské vízum s pasem.
Dobu čekání nelze přesně určit, záleží na počtu turistů, rychlosti postupu úředníků… Dle informací i od jiných cestovatelů trvá udělení vietnamského víza v Hanoji většinou do 1 hodiny.

Po vpuštění do Vietnamu si udělejte pro jistotu ihned fotokopii cestovního pasu a vietnamského víza! Fotokopii pasu s vízem využijete kdykoli, např. při ubytování v hotelích, hotely nahlašují Váš pobyt na policii a nebo při zapůjčení motorky. Z několika svých zkušeností však vím, že ne všechny hotely pas nutně uchovají a nebo vyžadují. Týká se hlavně menších hostelů a guesthousů (Nha Nghi).

.


Cena za vízum do Vietnamu (příklad):


Pokud tedy přiletíte do Vietnamu např. na 1 měsíc s jedným vstupem, cena za vízum do Vietnamu bude ve finále např. při využití společnosti Cheapvietnamvisa.net – 6 USD (za vyřízení schvalovacího dopisu) + 25 USD poplatek za typ vybraného víza (platba až na letišti) – celkem tedy 31 dolarů.

Při větším počtu žádostí o schvalovací dopisy a tedy tzv. víza po příletu, se cena za jednu žádost nepatrně snižuje. viz. ceníky na webech společností.

CHEAPVIETNAMVISA.NET – nízká cena (6 USD / 1 měsíc / 1 osoba, jednovstupové vízum) za vyřízení a poskytnutí schvalovacího dopisu, rychlé vyřízení (cca 2 dny), ověřené služby, platba online (platební kartou, Paypal)

VIETNAMVISAPROVIDER.COM – nízká cena (8 USD / 1 měsíc / 1 osoba, jednovstupové vízum) za a poskytnutí schvalovacího dopisu, rychlé vyřízení (cca 2 dny), ověřené služby, platba online

VISA-VIETNAM.ORG – vyšší ceny (16 USD / 1 měsíc / 1 osoba, jednovstupové vízum), rychlé vyřízení, platba online, uvádím v případě kdyby se naskytl jakýkoli problém s prvními společnostmi či jiným prodejcem.

Ceny jsou u těchto společností uvedeny jen za poskytnutí schvalovacího dopisu. Samotné vietnamské vízum zaplatíte až po příletu do Vietnamu! Při vstupu do Vietnamu musíte mít platný cestovní pas alespoň 6 měsíců! Vízum do Vietnamu už máte, ale potřebujete letenku do Vietnamu nebo zabookovat ubytování na první dny v Hanoji?

.


Často kladené dotazy ohledně víz do Vietnamu
:


1. Je získání víza po příletu (Visa on arrival) legální?

Ano, získání víza po příletu přes internet je legální a ověřený postup, který využívá většina cestovatelů do Vietnamu. Vyřízení tzv. „visa upon arrival“ upravuje článek 18 zákona č. 47/2014/QH13 ze dne 16.6.2014, o vstupu a pobytu cizinců na území Vietnamu (účinného od 1.1.2015), informace je z portálu MZV. Imigrační kanceláře na vietnamských letištích (Hanoj, Ho Či Minovo město, Da Nang) tyto víza přijímají a akceptují. V roce 2014 nastal menší problém u společnosti Air France, která tyto víza nějakou dobu neakceptovala. Problém byl však během pár týdnů odstraněn a společnost již tyto víza akceptuje. Chcete mít 100% jistotu zda letecké společnosti akceptují schvalovací dopis? Kontaktujte příslušného leteckého dopravce!

2. Kdy mohu vstoupit do Vietnamu a opustit ho?

Po obdržení schvalovacího dopisu můžete vstoupit do Vietnamu i o pár dní později. Není však možné vstoupit do Vietnamu ještě před obdržením tohoto dopisu. Při vstupu budou víza platná po dobu o který typ víza jste žádali (1 nebo 3 měsíce). Vietnam můžete opustit kdykoli v této době. Např. budu mít víza na 1 měsíc, ale po 10 dnech již můžu odejít. Nebo budu mít víza na 3 měsíce, ale po 45 dnech se rozhodnu Vietnam opustit.

3. Cestuji do Vietnamu s dětmi, potřebuji schvalovací dopis?

Pokud cestujete do Vietnamu s dětmi, musíte pro ně také zažádat o schvalovací dopis. Jestli s vámi letí na jeden pas, nebudou platit na letišti ve Vietnamu poplatek za poskytnutí víza.

4. Potřebuji vietnamské vízum pokud přes letiště jen procházím?

Pokud se na letišti ve Vietnamu jen pár hodin zdržíte a pokračujete dále do jiné země, vietnamské vízum nepotřebujete. Musíte se však zdržovat v tranzitní zóně. Jestli musíte tuto zónu opustit např. pro vyzvednutí zavazadla, kontaktuje příslušné pracovníky na letišti. Pokud již opustíte i na pár hodin letiště, je nezbytné mít vietnamské vízum.

5. Mohu využít víza po příletu, pokud přijedu po zemi ze sousední země?

Ne, víza po příletu lze použít jen když do Vietnamu (Hanoj, Ho Či Minovo město, Da Nang) přiletíte letadlem. Pokud budete cestovat např. na motorce, autobusem z Laosu, Kambodže, Číny musíte si víza do Vietnamu vyřídit na příslušné ambasádě.

6. Jak dlouho trvá vyřízení schvalovacího dopisu do Vietnamu?

Většinou vyřízení trvá 2-3 dny, někdy ho můžete mít již i 2.den, přečtěte si informace na webech společností. Pokud si připlatíte, společnosti ho vyřizují i urgentně v řádu hodin. Ceny příplatků jsou uvedeny na webech společností. Např. Cheapvietnamvisa.net – vyřízení jednovstupového víza na 1 měsíc během půl dne – 23 Usd.

7. Na internetu jsou různé ceny za poskytnutí schvalovacího dopisu, proč?

Schvalovací dopis pro příletová víza vám vyřídí různé online cestovní agentury a zprostředkovatelé z Vietnamu. Na internetu jich jsou desítky až stovky. Cena za tento schvalovací dopis nikde není zákonně pevně stanovena, tudíž o cenně si mohou rozhodnout sami. Cena může být 8 USD ale i 30 USD.

.

 

Co dělat v případě ztráty či odcizení cestovního dokladu?


Pokud vám budou odcizeny cestovní doklady nebo je ve Vietnamu ztratíte, je třeba kontaktovat policii a nechat si vystavit dokument o vzniklém odcizení. Poté se osobně dostavit na velvyslanectví Čr v Hanoji. Doporučuje se nejdříve velvyslanectví telefonicky kontaktovat.

PŘIPRAVTE SI:
– 2 barevné fotografie o rozměrech 3,5 x 4,5 cm
– policejní protokol o události vystavený vietnamskou policií
– kopie ztraceného/odcizeného cestovního dokladu (pokud ji máte)
– finanční prostředky k úhradě poplatku dle aktuálního kurzu

VELVYSLANECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V HANOJI:
Adresa:
13 Chu Van An, Hanoj
Telefon:
+844/ 3 8454131-2
Nouzová linka: +84/914991892, +84/912341032
E-mail:
hanoi@embassy.mzv.cz
Web:
www.mzv.cz/hanoi
Provozní hodiny úřadu: pondělí – pátek 08.00 – 12.00, 12.30 – 16.30

Na základě žádosti zastupitelský úřad provede ověření totožnosti občana a jeho státního občanství ČR, a vystaví náhradní cestovní doklad, který slouží k návratu zpět do ČR, a je vystaven s platností na dobu nezbytně nutnou pro tento účel. Občan si již následně sám zajistí vystavení vietnamského výjezdního víza do náhradního cestovního dokladu (převzato z portálu MZV).

.

 

Celní a devizové předpisy při vstupu do Vietnamu:


Chcete vstoupit do Vietnamu a víte co si můžete přivézt či naopak vyvézt?
Dodržujte podmínky pro tento vstup, které stanoví vietnamské zákony.

MŮŽETE SI PŘIVÉZT DO VIETNAMU:

– 2 l lihovin či vína, 3 l piva, 400 ks cigaret, 100 ks doutníků, 500g tabáku, 5 kg čaje, 3 kg kávy a osobní šperky
– elektroniku, cenné kovy, drahokamy a videokazety, valuty nad 7 000 USD – je nutné deklarovat v celním prohlášení v zájmu bezkonfliktního odbavení při příjezdu do Vietnamu
– celková hodnota dováženého zboží by neměla přesáhnout 300 USD

NESMÍ SE DOVÁŽET DO VIETNAMU:

– zbraně, výbušniny, petardy, pornografické a „politicky závadné“ materiály
– cigarety nad povolený limit, starožitnosti, drogy

– Při nákupu předmětů, které mohou být pokládány za starožitnosti, si uschovejte účtenky pro celní kontrolu.
– Je zákaz vývozu starožitností bez povolení Ministerstva kultury Vietnamu, vietnamské měny, chráněných živočichů, plazů a opeřenců.
– Povinnost prokázat dostatek finančních prostředků na pobyt ve Vietnamu není stanovena.
(informace o devizových předpisech převzaty z portálu MZV)

vietnam-motorkadoprava-severni-vietnamUbytování ve VietnamuDopravaVízaOčkováníPenízePočasíTrekováníTipyAirbnbSapaMotorkyKuchyněMapyAplikace

Praktické informace

Úno 15, 2017 | Posted by | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jak získat VÍZA DO VIETNAMU? E-vízum od roku 2017 🛂
Premium Wordpress Themes by UFO Themes