1. Základní informace
2. Suroviny na jídla
3. Nápoje ve Vietnamu
4. Nejznámnější jídla
5. Pho – polévky s nudlemi
6. Stravování u minorit
7. Streetfood ve Vietnamu
8. Exotické ovoce
9. Další oblíbená jídla
10. Mobilní aplikace FOODY
11. Restaurace v Praze
Vietnamská kuchyně – velmi oblíbená hlavně mezi cestovately a turisty.
Ve vietnamské kuchyni je z velké části zastoupena zelenina, ovoce, bylinky, rýže, maso a proto je také velice zdravá. Tradiční vietnamská jídla jsou pestrá, výrazná s poměrně nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem sacharidů. V poslední době i dost propagovaná. Nicméně i tak je toto nutné brát s rezervou. Spousta v oleji smažených, ale i velmi sladkých jídel, nápojů a pokrmů moc zdravá asi nejsou.
Stravování ve Vietnamu je pro Vietnamce každodenní důležitá skupinová událost a je to také součást vietnamské kultury. Oproti našemu stylu stravování si musíte zvyknout na mlaskání, krkání, které vyjadřují spokojenost s jídlem. Nepořádek kolem stolů a na zemi v pouličních jídelnách bývá častým jevem. Musíte se s tím smířit.
Pouliční stravování je standardem – Hanoj je rájem tohoto stravování.
Téměř na každém rohu najdete ve městě nějaký stánek či restauraci s polévkami, rýží, různým masem či nudlemi. Typické pouliční restaurace jsou často zaměřeny jen na 1-3 jídla, ale výběr restaurací je veliký. Hlavně zde můžete ochutnat pravou vietnamskou kuchyni. Hlavní město Hanoj je pouličním rájem různých restaurací. V horských oblastech severního Vietnamu je stravování trochu omezené, či úzce specilizované, ale i zde se samozřejmě najíte.
Základní surovinou vietnamské kuchyně je rýže a rybí omáčka.
Nejdůležitějšími omáčkami ve vietnamské kuchyni jsou Nuoc mam a Nuoc cham. Nuoc mam je rybí omáčka a ta se také používá do omáčky Nuoc cham, ta může být různě ochucená a mít různé chuti. Do Nuoc cham se může přidávat limetková šťáva, čili, pepř, cukr, česnek a jiné přísady.
Rýže je naprosto nezbytná pro většinu jídel z vietnamské kuchyně.
Vietnam je druhým největším vývozcem rýže na světě po Thajsku. Rýže se pěstuje po celé zemi, na polích v nížinách, na horských terasách. Sami to uvidíte při svém cestování po Vietnamu. Největší oblasti pěstování rýže jsou na jihu u řeky Mekong, tato oblast zásobuje obyvatele po celé zemi. Rýže se zde objevuje při snídaních, oběděch, večeřích ale i dezertech. Z rýže se vyrábí rýžové nudle, rýžový papír, rýžové kaše, lepkavá rýže s ovocem, smažená rýže, rýžové víno…
Čerstvá zelenina, ovoce, výborné bylinky a koření jsou samozřejmostí.
V severním Vietnamu se kuchyně trochu liší podle toho kde se nacházíte, zda v horách či ve městě. Ve městě je velká dostupnost všech potravin, proto tady ochutnáte téměř vše. Zatímco v horách je z velké části zastoupena hlavně rýže, čerstvá zelenina a bylinky.
Název ovoce | Vietnamský název | Popis |
---|---|---|
Durian | Mit | Toto velké ovoce patří do rodiny fíkovníkovitých a může vážit až 100 liber. Má trnitý povrch a sladkou, dužnatou vnitřní část, která se často používá jako náhrada masa v vegetariánských jídlech. Dužina může být konzumována syrová nebo vařená a má mírnou, sladkou chuť. |
Banán | Chuối | Banány jsou základním ovocem v Vietnamu a používají se v mnoha dezertech a svačinách. Jsou sladké a krémové, s měkkou a mírně lepkavou texturou. Banány jsou také dobrým zdrojem vlákniny, draslíku a vitaminů C a B6. |
Karambola | Khe | Toto jedinečné ovoce má hvězdicový průřez a mírně kyselou, sladkou chuť. Často se používá v salátech a nápojích. Karambola je dobrým zdrojem vitaminu C a vlákniny, a je také nízkokalorická. |
Mangové jablko | Mang cau | Toto ovoce má měkkou, krémovou dužinu, která je podobná v konzistenci jako puding. Má sladkou, mírně květinovou chuť, která je v Vietnamu velmi ceněna. Ovoce se obvykle konzumuje čerstvé a může být použito v dezertech nebo smoothies. |
Rambutan | Chom chom | Toto malé, bodlinaté ovoce má měkkou a šťavnatou dužinu, která je podobná lychee. Má sladkou a mírně kyselou chuť, která je velmi návyková. Rambutan se často konzumuje čerstvý nebo se používá v dezertech a marmeládách. |
Sapodilla | Lucuma | Toto ovoce má hnědou hrubou kůru a sladkou zrnitou dužinu, která je podobná hrušce. Má bohatou a složitou chuť, která je v Vietnamu velmi ceněna. Ovoce se obvykle konzumuje čerstvé nebo se používá v dezertech a smoothies. |
Guava | Oi | Toto ovoce má jasně zelenou kůži a sladkou, mírně kyselou dužinu, která je plná vitamínu C. Často se používá v nápojích a dezertech. Guava je také dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů a byla spojována s řadou zdravotních výhod. |
Výborná káva, pivo, tvrdý alkohol, džusy, shaky to vše ve Vietnamu zakoupíte.
Nápoje jsou ve Vietnamu hojně zastoupeny džusy, čaji (Tra Viet), minerálními vodami ale i pivy (Hanoi beer, Dai Viet, Bia Hanoi). Velký výběr je zde také mezi ovocnými shaky (Sinh to). Zvláštní specialitou je také výborná a oblíbená silná vietnamská káva (Ca Phe Sua). Podávána se sladkým kondenzovaným mlékem a také ledem. Vietnam je největším světovým producentem kávy Robusta.
Ochutnejte širokou nabídku čerstvých nápojů z exotického ovoce.
V horských oblastech je také velice oblíbené rýžové víno (Ruop Nep cam) jako hlavní nápoj. V obchodních centrech větších měst není problém sehnat i pro nás známá tvrdý alkohol.
➜ Knihy o vietnamské kuchyni dostupné v češtině:
Název nápoje | Popis |
---|---|
Vietnamské káva s kondenzovaným mlékem a ledem | Tato silná a sladká káva je připravena s kondenzovaným mlékem a servíruje se s ledem. Je to perfektní osvěžení v horkém dni. |
Džus z cukrové třtiny | Vyroben z čerstvé cukrové třtiny, tento džus je sladký, osvěžující a často se podává s kouskem limetky. |
Kokosová voda | Tento čirý nápoj se získává z mladých zelených kokosů a je lahodně osvěžujícím způsobem, jak zůstat hydratovaný v horkém dni. |
Zelený čaj | Vietnamský zelený čaj se často podává jako doplněk jídel nebo jako prostředek pro trávení po jídle. Je lehký a aromatický s mírně sladkou chutí. |
Lotusový čaj | Tento vonný čaj se vyrábí tak, že se lotusové květy dají do zeleného čaje a nechají se vstřebat květinovou vůni. Často se podává na slavnostních událostech a je považován za symbol čistoty a krásy. |
Sójové mléko | Populární alternativa k mléku, sójové mléko se často podává teplé nebo studené a sladí se cukrem nebo kondenzovaným mlékem. |
Čerstvý ovocný džus | Vyrobený z různých druhů ovoce, jako jsou mango, meloun a ananas, tyto džusy jsou osvěžující a plné vitaminů. |
Bia hơi | Druh světlého a osvěžujícího piva v sudu, které je populární v Vietnamu, zejména v severních regionech. |
Nejznámější a oblíbená populární jídla vietnamské kuchyně:
Vietnamská kuchyně je známá svými unikátními chutěmi, svěžími ingrediencemi a rozmanitými pokrmy. Zde je několik nejpopulárnějších jídel ve Vietnamu:
- Phở: Toto je asi nejznámější vietnamské jídlo. Jedná se o polévku s nudlemi, která se podává s libovým hovězím nebo kuřecím masem a množstvím aromatických bylinek a koření.
- Bánh mì: Tento pokrm vychází z francouzského sendviče, ale je vyrobený z vietnamské bagety, plněné zeleninou, bylinkami, masem a různými omáčkami. Je to populární snídaně nebo rychlý oběd.
- Gỏi cuốn: Tyto čerstvé závitky jsou plněné různými druhy zeleniny, bylinek, rýžovými nudlemi a kousky masa nebo krevetami. Jsou podávány s omáčkou na bázi arašídů nebo rybí omáčkou.
- Cơm tấm: Toto je tradiční vietnamské jídlo, které se skládá z vařené rýže, grilovaného vepřového nebo kuřecího masa, nakládané zeleniny a omáčky na bázi ryb.
- Bún chả: Toto jídlo se skládá z grilovaných kousků vepřového masa, nudlí, nakládané zeleniny a omáčky na bázi ryb. Je to populární jídlo v Hanoji.
- Chả giò: Tento pokrm jsou smažené role plněné mletým vepřovým nebo kuřecím masem, rýžovými nudlemi a zeleninou. Jsou podávány s omáčkou na bázi ryb.
- Bánh xèo: Toto je vietnamská verze palačinek, plněných kousky vepřového masa, garnáty, výhonky, zelenina a koření. Je to populární jídlo v jižním Vietnamu.
- Bún bò Huế: Toto jídlo pochází z města Huế ve středním Vietnamu a skládá se z nudlí, hovězího masa, vepřového masa a krevet v kořeněné polévce.
Nejoblíbenější vietnamské jídlo – polévky PHO s nudlemi:
• polévky s nudlemi, které se běžní konzumují ke snídani, ale i k obědu a večeři
• několik různých druhů a chutí
• oblíbené pouliční jídlo vietnamské kuchyně
• zvláštní a specifická chuť a vůně
• přísady a koření se můžou lišit od místa kde se pohybujete (chilli omáčka, cibulka, koriandr, bylinky, limetka, pepř…)
• přísadou bývají rýžové nudle, vyrobené z voňavé rýže Gao Te
• hovězí vývar Pho bo, kuřecí vývar Pho ga, restované nudle Pho xao
• podívejte se na > recept na hovězí vývar Pho bo a recept na kuřecí vývar Pho ga
Variace na Pho | Popis | Poloha |
---|---|---|
Pho Bo | Tradiční pho s hovězím vývarem a plátky hovězího masa. | Celý Vietnam |
Pho Ga | Pho s kuřecím vývarem a plátky kuřecího masa. | Celý Vietnam |
Pho Chay | Vegetariánská verze pho, se zeleninovým vývarem a tofu nebo jinými alternativami masa. | Celý Vietnam |
Pho Tai | Pho s plátky vzácného hovězího masa, které se vaří v horkém vývaru. | Celý Vietnam |
Pho Chin | Pho s dobře uvařeným hovězím prsím. | Celý Vietnam |
Pho Nam | Pho s hovězím bokem. | Celý Vietnam |
Pho Sot Vang | Pho podávané s rajčatovým vývarem a plátky hovězího masa. | Celý Vietnam |
Vietnamské jídlo při slavnostech a u etnických obyvatel na vesnicích.
Vietnamské jídlo a stravování na vesnicích či v horách je důležitou součástí rituálních oslav či slavností. Různé slavnosti a rituály můžete vidět hlavně v horských oblastech u etnických obyvatel. Svatba, pohřeb, svátek Tet nebo narození dítěte je doprovázena velkou konzumací jídel v celé komunitě. V poslední době však některé zásahy vietnamské vlády eliminují některé spirituální oslavy etnických obyvatel.
Stravování a kuchyně etnických obyvatel v horách se liší od městských částí.
Nejoblíbenějšími jídly se při těchto oslavách staly hlavně vepřové, kuřecí a zeleninové pokrmy podávané s rýží. Jako doplněk k těmto jídlům slouží alkohol v podobě rýžového vína. Jídla jsou konzumovány téměř všude hlavně hůlkami. Hody jsou společensky důležité, protože poskytují kontext, v němž lidé udržují dobré sociální vztahy. Podobné je to i ve městech, jídla jsou však bohatší a můžou být doplněna i klasickými lihovinami a alkoholem.
Etnická skupina | Region | Oblíbená jídla |
---|---|---|
Kinh (Vietnamci) | Vietnam | Pho (nudlová polévka), banh mi (bagetový sendvič), bun cha (grilované vepřové s nudlemi vermicelli), com tam (rozdrobená rýže s grilovaným vepřovým masem) |
H’mong | Vysokohorská oblast | Thang co (polévka z koně a orgánů), xoi ngo (klející rýže s kukuřicí), uzené vepřové maso |
Tay | Severní region Vietnamu | Thang den (polévka z černých fazolí), lau (horký hrnec), xoi gac (klející rýže s gac ovocem) |
Khmer | Jižní region Vietnamu | Amok (kari z ryb nebo masa), num banh chok (rýžové nudle podávané s rybím kari), bai sach chrouk (grilované vepřové maso s rýží) |
Čínsko-vietnamští | Vietnam | Banh bao (vařený koláč), banh cuon (vařené rýžové rolky), banh gio (klející rýžové knedlíčky) |
Cham | Centrální Vietnam | Banh duc (rýžový koláč), mi quang (kurkumové nudle s krevetami a vepřovým masem), chao (rýžová kaše) |
Stravování na ulici v Hanoji (Hanojský street food).
Při pohybu v Hanoji si všimnete stálé přítomnosti pouličních prodejců jídla. Hanoj je vyhlášeným místem pouličního stravování a pro místní obyvatele je stravování na ulici každodenní a celodenní událostí. Nejvíce obyvatel se schází na ulicích se stovkami židliček a stolečků hlavně ve večerních hodinách. Stovky minirestaurací, stánky, malé pojízdné prodejny na kolech, ženy se zavěšenými koši a ovocem, pestrá, chutná a zdrává jídla, to vše v Hanoji uvidíte.
Rezervujte si výlet / túru ve Vietnamu zde ➜
V Hanoji jsou nabízeny i tzv. výlety za jídly na ulici „Street food tour“.
Tento způsob stravování je také pro mnoho obyvatel jediným zdrojem obživy. Ceny za jídla koupená na ulici jsou velice nízká, ale blízko historických památek mohou být i vyšší. V Hanoji je nejlepším místem pro ochutnání místní kuchyně celá Stará čtvrť (Old quarter). Mezi nejrozšířenější jídla, která zde můžete zkusit patří polévky Pho, rýže na několik způsobů (Com Tam, Xoi), bagety Bahn Mi, rýžové nudle (Bun), rolky (Banh Cuon), saláty (Goi) a další jídla.
V Hanoji jsou nabízeny také tzv. „Street food tour“, pokud se chcete o pouličním stravování dozvědět více informací a zkusit i pro nás velmi netypická jídla.
Kuchyně s evropskými jídly najdete na severu jen na turistických místech.
Restaurace s evropskou kuchyní nejsou výjimkou. Z několika zkušeností však mohu říci, že kvalita jídel nedosahuje takové úrovně na jakou jsme zvyklí, a jídla jsou předražená. Do vietnamské kuchyně určitě tato jídla z Evropy a Ameriky nelze zařadit. Na takové restaurace lze narazit hlavně na turistických místech (Hanoj, Ha Long, Sapa).
Doporučuji stravovat se v pouličních restauracích, je to velice levné a dost často i moc chutné, buďte však obezřetní na hygienu. Pravá vietnamská kuchyně je však právě na ulici.
Ve Vietnamu můžete ochutnat i psí maso, hady a jiné „pochutiny“.
Do vietnamské kuchyně také patří pro nás nepochopitelné např. psí maso, hadi, vnitřnosti různého dobytku nejsou výjimkou, larvy, šneci. V severním Vietnamu jsem se za dobu mého cestování s tímto však téměř nesetkal. Co občas uvidíte bude pravděpodobně psí maso. Nicméně jeho konzumace u mladých lidí není tak populární jako dříve a např. z pejska se stává domácí mazlíček.
Exotické ovoce ve Vietnamu je velice rozšířené a velmi chutné.
Vietnam leží v tropickém pásmu a proto tu ochutnáte spoustu zajímavého exotického ovoce. Nejlepší podmínky a místa pro pěstování ovoce jsou v jižním Vietnamu. Nicméně i na severu samozřejmě koupíte nepřeberné množství exotického ovoce. V severním Vietnamu se pěstují i jablka, jahody, hroznové víno, broskve, hrušky, ale i švestky (trochu odlišné oproti našim). Z ovoce se zde vyrábí také šťávy, džusy, džemy a další ovocné dezerty.
Ovoce se také používá jako přísada do jídel či ovocných dezertů.
Nejrozšířenějším ovocem ve Vietnamu jsou banány, mandarinky, grepy, mango, limety, citróny, rambutan, ananas, mangosteen, papaya, jackruit, pitahaya (dračí ovoce), liči, durian, longan, star apple… Tropické ovoce poskytuje řadu vitamínů (A+C), je bohaté na sacharidy, minerály a vlákniny. Ovoce je určitě zdravé, ve městech se však může vyskytnout i trochu více toxické, ale i stříkané jinou chemií. Je lepší kupovat ovoce mimo města, a ne na hlavní zaprašené rušné ulici. Tomu se však při cestování ve Vietnamu asi nevyhnete. Na hezký přehled ovoce i s fotkami se podívejte na web Viet.cz.
Další oblíbená jídla z vietnamské kuchyně:
> Bun bo Hue (Bún bò Huế)
– známé jídlo hlavně ve městě Hue ve středním Vietnamu
– polévka obsahující rýžové nudle (Bun) a hovězí maso (Bo)
– pikantní, kyselé, slané, sladké chutě, aroma citronové trávy
> Banh canh (Bánh canh)
– vývar se silnými nudlemi, mohou být vyrobené z tapiokové mouky nebo ze směsí rýže
– různé druhy – s krabem, vepřovým masem, krevetami, rybou
> Banh xeo (Bánh xèo)
– křupavá palačinka s rýžové mouky s krevetkami, vepřovým masem, sojovými klíčky, bylinkami
– přílohou speciální omáčky do které se namáčí
– v jižním Vietnamu i s kokosovým mlékem
> Banh cuon (Bánh cuốn)
– tenká placka z pařeného fermentovaného rýžového těsta, lehké jídlo
– plněné vařeným vepřovým masem, houbami, mletou cibulkou
– přílohou „cha lua“ vepřová omáčka, okurky, sojové klíčky
> Nem ran (Nem rán)
– křupavá jarní závitky vyplněné zeleninou, masem
– přílohou bylinky, zelenina, limetka, namáčí se v pikantní omáčce
> Bun rieu (Bún riêu)
– polévka s rýžovými nudlemi a masem, existuje několik druhů
– podává se s rajčatovým, krabím vývarem, doplněné krevetovou pastou
– dále doplněné také o datlovou pastou, smaženým tofu, mátou, fazolovými klíčky
Foody – průvodce restauracemi a kavárnami ve Vietnamu
Přijedete do Vietnamu např. do Hanoje či Ho Či Minova města a budete chtít zajít na večeři, oběd či na kávu. Ale jak se vyznat v těch stovkách a tisících restauracích, které v ulicích uvidíte. Co kde vaří a jaká je vlastně kvalita restaurací a kaváren na které narazíte? Jak to jídlo vypadá a kolik to stojí? Třeba vám pomůže skvělá vietnamská mobilní aplikace Foody (lokalizovaná do Angličtiny), která vám ukáže nejbližší ale i všechny možné další restaurace, kavárny a bistra na mapě. A nejen to. Ale i obchody, některé turistické zajímavosti ale i místa k odpočinku. Předběžně se můžete podívat i na web Foody.vn.
– aplikace je pro Android, iOS a Windows Phone
– lokalizavaná do Angličtiny (názvy jídel a promoakcí jsou však ve Vietnamštině)
– umožňuje i doručení na danou adresu (záleží na výši ceny objednávky) či rezervaci stolu v restauraci
– ve výběru jsou i ostatní restaurace se specifickou kuchyní (evropská, korejská, italská…)
– hodnocení restaurací návštěvníky a tisíce fotografií jídel z bister, kaváren… každý den přibývají
– hodnocení jsou jen ve vietnamštině, nicméně z přidělených bodů se dá také leccos vyčíst
– více informací o aplikaci Foody
Pár doporučení pro stravování ve Vietnamu:
> Zakoupené ovoce a zeleninu si pečlivě umyjte a vodu kupujte jen balenou!
> Při zažívacích potížích zkuste použít probiotika!
> Nedoporučuje se pít voda z kohoutku! Kupujte raději balenou.
> Nekonzumujte zapáchající potraviny!
> Nejlepší jídla jsou tam, kde je hodně vietnamských obyvatel.
Sháníte knihu o vietnamské kuchyni nebo průvodce v češtině?
> podívejte se na výběr průvodců a knih o vietnamské kuchyni
Chcete vyzkoušet vietnamskou kuchyni v Praze?
> zde je seznam a mapa 30 vietnamských restaurací a bister v Praze, která stojí za to navštívit
Chcete se dozvědět více informací o vietnamské kuchyni?
> Na některé populární vietnamské recepty se podívejte zde, článek v angličtině – Delicious.com
❓ Často kladené dotazy – Stravování a vietnamská kuchyně:
1. Kde se ve Vietnamu najíst a stravovat?
-
- Asi jednoduchá odpověď – téměř všude 🙂 Největší koncentrace různých restaurací je vždy hlavně v centru měst. Zde se objevuje tradiční vietnamská kuchyně. Ale i hotely, guesthousy mají často své restaurace pro turisty. Ve velkých městech mohou být i jídla a restaurace zahraničních kuchyní.
2. Kolik stojí jídla a stravování ve Vietnamu?
-
- Pokud se budete stravovat v klasických menších vietnamských restauracích či bistrech na ulici, tak jídla nejsou drahá. Celkově vás vyjde stravování ve Vietnamu na méně peněz než v Čr. V menších vesnicích jsou jídla velmi levná. Výjimkou jsou samozřejmě restaurace zahraniční kuchyně, zde mohou být ceny i vyšší než u nás.
3. Jak se dozvědět více informací o vietnamské kuchyni?
-
- Pokud se chcete dozvědět více informací o vietnamské kuchyni a vidět nějaké recepty, můžete si zakoupit nějakou knihu v češtině. Více informací a výběr knih zde: Vietnamské kuchařky v češtině.
4. Kde je stravování v severním Vietnamu omezenější?
-
- Na méně stravovacích možností narazíte převážně v horských oblastech mimo města. Pokud se sem vydáte, doporučuji mít alespoň nějaké lehké občerstvení přibalené v batohu spolu i s pitím.
5. Jaké suroviny se ve vietnamských jídlech používají nejčastěji?
-
- Nejčastějšími surovinami ve vietnamské kuchyni jsou: rýže, maso, zelenina/ovoce, bylinky, mořské plody.
6. Jak poznám, že je daná restaurace velmi oblíbená a má dobrá jídla?
-
- No, tak to nebude úplně jednoduché, ale pokud na daném místě bude větší počet vietnamských obyvatel, tak taková restaurace bude mít povedená jídla a neměli byste se spálit.
7. Jaká je charakteristika vietnamské kuchyně?
-
- Vietnamská kuchyně je známá svou bohatou a vyváženou kombinací chutí a čerstvými surovinami. Používá se hodně bylinek, jako jsou máta, koriandr, citronová tráva, a také se zdůrazňuje přírodní sladkost a kyselost.
8. Co je nejznámějším jídlem ve Vietnamu?
-
- Nejznámějším jídlem ve Vietnamu je phở, což je tradiční nudlová polévka s masem (často hovězím), bylinkami a různými kořeněnými omáčkami. Phở se považuje za ikonické vietnamské jídlo a je oblíbené nejen u místních obyvatel, ale také mezi turisty.
9. Jaký je rozdíl mezi jídlem z severního a jižního Vietnamu?
-
- Severní vietnamská kuchyně je známá svými jemnějšími a subtilnějšími chutěmi, zatímco jižní vietnamská kuchyně je často kořenitější a sladší. Severní kuchyně se také více odkazuje na čínský vliv, zatímco jižní kuchyně má větší ovlivnění od kambodžské, thajské a malajské kuchyně.
10. Jaké jsou další populární vietnamské pokrmy?
-
- Kromě phở jsou další populární pokrmy například bún chả (grilované vepřové maso s nudlemi), bánh mì (vietnamská bageta s různými náplněmi), gỏi cuốn (surové zeleninové saláty zavinuté v rýžovém papíru) a bánh xèo (křupavé placky plněné masem a zeleninou).
11. Jakou roli hraje ryba v vietnamské kuchyni?
-
- Ryba hraje důležitou roli ve vietnamské kuchyni, zejména v regionech u pobřeží. Rybí omáčky, jako je nuoc mam, jsou často používány jako základní koření pro mnoho vietnamských jídel. Dále se ryba často griluje, dusí nebo vaří v polévkách a omáčkách.
12. Kde na jihu Vietnamu vyzkoušet autentickou vietnamskou kuchyni?
-
- Vhodným místem k návštěvě jižního Vietnamu je delta řeky Mekong, kde se provozují zajímavé a živé plovoucí trhy. Na těchto trzích se prodávají a kupují čerstvé suroviny, rýže, ovoce a další vypěstované produkty z jihu Vietnamu. I na těchto trzích se nabízí jídla např. přímo na lodích.
13. Jakým způsobem si můžu vychutnat vietnamskou kuchyni při návštěvě Vietnamu?
-
- Při návštěvě Vietnamu si můžete vychutnat vietnamskou kuchyni prostřednictvím místních restaurací, pouličních stánků a trhů s potravinami. Měli byste ochutnat různé speciality, jako jsou phở, bún chả, bánh mì a mnoho dalších. Také si můžete zkusit vařit vietnamská jídla sami při účasti na tradičním vaření nebo při kurzech vaření nabízených ve městech.